Monday, December 11, 2017

Prezentujemy kuchnię naszych przodków.

Bazujemy na składnikach dostępnych we wczesnym średniowieczy pod naszą szerokością geograficzna.

Omawiamy nie tylko "jedzenie" ale również tradycje, legendy i opowieści z nim związane.

 

W ramach projektu realizujemy cykle dla dzieci w szkołach podstawowych, pikniki z historyczną kuchnią, warsztaty gotowania dla dorosłych.

 

W roku 2014 oraz 2015 wsparliśmy inicjatywę "Międzykulturowy Festiwal Chleba", w której nasza drużynowa koleżanka Lubomira brała udział promując kulturę prasłowiańską.

Twórcy wydarzenia zaprezentowali nieznane, pierwotne oblicza, kultury: słowiańskiej, indiańskiej, afrykańskiej, żydowskiej, indyjskiej i hawajskiej.  Uczestnicy mieli okazję odkryć własne korzenie kulturowe i powiązania z innymi kulturami. Lubomira przeprowadziła serię warsztatów edukacyjnych dla uczniów szkół podstawowych w okresie marzec - maj 2014, spotkanie otwarte dla dorosłych. Finałem działań była radosna impreza plenerowa 1 czerwca 2014 oraz 31 maj 2015 w Ogrodzie Botanicznym w Łodzi

Projekt powstał przy współpracy: Fundacji Instytut Działań twórczych, Stefana Poprawy, który jest pomysłodawcą festiwalu, GRH Leśny Witeź, Klubu Kura Modowa, Łódzkiego Centrum Doskonalenia Nauczycieli i Kształcenia Praktycznego reprezentowanym przez Panią Ewę Sprawkę.

 

Galeria

SlideshowFx Picasa Widget for Joomla!
Copyright © 2010 www.OopsTouch.com